fredag 18 mars 2011

Haga slott

Lite information om Haga slott

Haga slott (tidigare kallat Drottningens paviljong) är ett slott uppfört 1802–1805 i Hagaparken, Solna, Stockholm, för Gustav IV Adolf av arkitekt Carl Christoffer Gjörwell d.y. Byggnaden är ett statligt byggnadsminne och bostad för kronprinsessparet. Haga slotts huvudbyggnad har i dag (2009) en bostadsyta på 1 550 kvadratmeter, och tillhörande Haga ekonomibyggnad omfattar 904 kvadratmeter.
Bostad för prins Gustaf Adolf
Mellan 1932 och 1944 moderniserades slottet efter ritningar av Ragnar Hjort för kronprins Gustav Adolf och hans familj. Den omfattande renoveringen präglades av de nya enkla arkitekturideal som med funktionalismen hade kommit till Sverige på 1930-talet. Hjort kombinerade funktionalismens krav på enkelhet med byggnadens klassicism.
De få bevarade ursprungsdetaljer dämpades ner genom övermålning. En stor del av 1800-talets kakelugnar togs bort och ersattes med öppna spisar, och för att åstadkomma större och slätare väggytor revs några dörrpartier i stora mittsalongen. Interiören liknade en samtida modern villa.
Kung Carl XVI Gustaf och hans systrar, "Hagasessorna", är alla födda på Haga slott och deras lekstuga finns fortfarande kvar intill slottet. Lekstugan i kolinistugestil var en present från Gustav V till sina barnbarn. Även lekstugan är liksom slottet skyddat som statligt byggnadsminne och är därmed den enda lekstugan i Sverige med detta skydd.Sedan kungens far prins Gustaf Adolf avlidit 1947 omdisponerades rummen och 1950 flyttade familjen till Kungliga slottet, prinsessan Sibyllas våning.

Den 27 maj 2010 gjordes de sista finjusteringarna av slottet, samtidigt stängdes området för allmänheten och kommer nu att patrulleras dygnet runt. Det avstängda område är på 7,8 hektar av parkens totala yta på 144 hektar och omges av 800 meter järnstaket som utrustades med 60 säkerhetskameror. Vidare kommer det råda fotoförbud runt slottet genom att det klassas som skyddsobjekt. Kronprinsessparet flyttade in den 15 november 2010.

Syttende mai

Norges nationaldag Hur firar man nationaldagen i Norge? Morgonen Nationaldagen börjar tidigt. De flesta bör...