onsdag 2 november 2011

November


I veckan som är firar man både halloween och alla helgonens dag.






Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon.

I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen på vecka 44). Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna.

Vid en helgdagsreform 1772 förlorade första november sin status som helgdag. Istället firades alla helgons dag första söndagen i november.

Halloween är en högtid som folken firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår. Den kom (genom hård marknadsföring av detaljhandeln) till Sverige i början av 1990-talet. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis, liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.[1]







På lördag blir det att gå till kyrkogården och tända ljus, ska även sätta en marschall i en lykta på balkongen.



Trevlig alla helgonens dag!

Sunnygirl@

Syttende mai

Norges nationaldag Hur firar man nationaldagen i Norge? Morgonen Nationaldagen börjar tidigt. De flesta bör...